Tudi vsakemu izkušenemu mornarju se je že pripetilo, da je s svojim plovilom podrsal po morskem dnu. Večinoma se vse konča srečno. Vendar pa je hitro lahko hitro prehitro in dno dovolj trdno, da pride do nezaželenih poškodb na plovilu. Čeprav trka niste niti dobro čutili in ste jadrali s hitrostjo le 5-6 vozlov, plimovanje ter višina valov in nagib igrajo veliko vlogo pri tem. Kako ukrepati in katere del plovila preveriti, če pride do nesreče, vam bomo prikazali v nadaljevanju. KeelMeetsRock

Kobilica

V kolikor se zgodi, da narahlo nasedete na pesek na dnu morja, lahko kaj hitro pride do poškodbe kobilice. Trk ob pesek pod vodo je lahko za kobilico usoden kot trk ob beton. Kobilica se lahko ukrivi ali odkruši. Takrat je potrebno plovilo čim prej dvigniti iz vode in popraviti poškodbo, da ne pride do še večjih težav kasneje.

Če je kobilica narejena iz litega železa, pogosto ostane spodaj nepoškodovana. Krizna žarišča na sprednjem in zadnjem delu kobilice je pogosto najlažje najti. Nato preverite zgornji del in se prepričajte, da je tudi tam vse v redu. Preverite ali je prišlo do razpok okoli gelcoata, kjer se kobilica drži trupa. Če ste opazili razpoke, odstranite gelcoat in preverite stanje. Šele pri odstranitvi gelcoat lahko opazite ali je bil trup v preteklosti že poškodovan. Zaradi sestave gelcoata lahko traja kar nekaj časa, da drobcene razpoke postanejo vidne zato so redni pregledi le-tega bistvenega pomena

Vijaki

Preverite vijake s katerimi je kobilica pritrjena na trup. V kolikor je okoli njih vlažno, lahko prihaja do vdora vode zaradi poškodbe. S kladivom lahko narahlo udarite po vijakih in poslušate ali se sliši pridušen zvok, kar nakazuje na najhujše.

Kaluža

Preverite talne plošče v kaluži nad kobilico tako, da odstranite lesena tla v plovilu in pregledate celotno območje nad kobilico ali so kje vidne razpoke.

Jambor

Če ste ob dno udarili med jadranjem, sta bila tudi jambor in paluba izpostavljena ogromni obremenitvi. Na palubi in ob vznožju jambora preverite ali je prišlo do razpok.

Krmilo

Prav tako je potrebno preveriti ali je prišlo do kakršnihkoli poškodb na krmilu. Preverite ali so kje vidne razpoke in jih zakrpajte. Če se krmilna os nahaja v cevi, preverite mesto kjer se cev stika s trupom. Novejša plovila vsebujejo tesnila, ki so običajno zanesljiva, vendar pa se ob trku lahko snamejo.

Torej, čeprav je bil trk tako nežen, da niste niti čutili, lahko na plovilu pride do kar velike poškodbe, ki jo je potrebno čim prej sanirati in tako preprečiti nepredvidljive stroške kasneje. Vi pa boste lahko brezskrbno uživali v jadranju.