Danes je bila predstavljena simulacija novega mostu, ki bi povezoval otok Krk s kopnim. Gre za idejo, ki je stara že kar nekaj let. Novi projekt v obliki visečega mostu bi se nahajal v bližini že obstoječega mostu in bi povezoval otok Krk s celino na lokaciji »Voz«. Projekt obsega 850 metrov dolg viseči most s štirimi voznimi pasovi ter pod njim železniški most z dvema železniškima progama, ki je planirana do mesta Omišalj. Pred mostom pa bi naredili nov, skoraj 900 metrov dolg viadukt. Tehnično je izvedljivost takega projekta možna, a je za izvedbo potrebno angažiranje svetovnih gradbenih strokovnjakov, ki že imajo izkušnje z izdelavo podobnih projektov, kot bi bil nov most na Krk.

2424228

Ideja obstaja že več kot 40 let in se je prvotno začela z izgradnjo nove luke, saj v Reki razširitev že obstoječe ni možna. Z razširitvijo bi tako lahko povečali kapacitete luke in s tem ladijski promet. Novi kontejnerski terminal bi se nahajal v mestu Omišalj, saj je tam globina morja najprimernejša za tak projekt. V prvi fazi se predvideva izgradnja obale v dolžini 1200 metrov, kjer bi lahko istočasno pristali kar tri največje kontejnerske ladje, ter terminala v velikosti kar 60 hektarov. Tako naj bi se po predvidenih izračunih kapaciteta ladijskega prometa povečala na kar 4 milijone letno.

Seveda pa se tu poraja tudi vprašanje financiranja, kar realizacijo projekta podaljša še za 10 let ali celo več. Izgradnja nove železniške proge od Krasice do Omišalja, novega visečega mostu in kontejnerskega terminala bi stala več milijard evrov zato Hrvaška že išče investitorje, ki bi podprli njihov projekt.

2424149

2424116

2424402