V nedeljo 6. novembra 2016 se bo začela ena najbolj adrenalinskih oceanskih regat Vendée Globe. Izkušeni skiperji se podajo na večmesečno pot okoli sveta, sami, 24 ur na dan, dan in noč.

Začetnik regate Vendée Globe je bil Philippe Jeantot leta 1989. Od leta 1992 pa se dirka prireja vsake štiri leta.  Kot edina non-stop in samostojna dirka je le-ta resen preizkus posameznikove vzdržljivosti in pripravljenosti. Med dirko se tekmovalci lahko sidrajo vendar se ne smejo vezati ob pomol ali na kako drugo plovilo. Prav tako ne smejo prejeti nobene zunanje fizične pomoči, vključno z vremenskimi podatki ali podatki o smeri plovbe.

Start in cilj dirke se odvija v francoskem obalnem mestu Les Sables-d’Olonne. Dirka poteka vzdolž Atlantskega oceana do Rta Cape of Good Hope, v smeri urinega kazalca okoli Antarktike, mimo Cape Leeuwina in Rta Horn ter nazaj v Les Sables d’Olonne. Dirka običajno traja od novembra do februarja.

Kandidati se lahko prijavijo na štart le s standardi določeno jadrnico razreda Open 60. Vse jadrnice morajo biti enake dolžine, enakega izgleda, imeti morajo enake dodatke in enako stabilnost jadrnice, ter seveda številne druge varnostne funkcije.

Na letošnjo dirko, že 8 po vrsti, se je kvalificiralo 29 skiperjev desetih različnih narodnosti. Med njimi je najmlajši Alan Roura 23 let, in najstarejši Rich Wilson 66 let. Med njimi pa je tudi eden večjih favoritov za zmago Alex Thomson, javnosti bolj znan kot skiper jadrnice, katere sponzor je podjetje Hugo Boss.

Njegove ambicije pa so mnogo večje, kot le plezanje po jamboru ali krmilu jadrnice. Letos želi postati prvi britanski zmagovalec regate Vendée Globe. Že leta 2012/2013 je  Alex Thomson naskakoval zmago z rabljeno jadrnico proizvajalca Green Marine in si kot dokaz, da se tudi s staro in rabljeno barko da doseči dober rezultat, priboril tretje mesto. Kljub nesreči, ki jo je s svojo novo Hugo Boss barko doživel na letošnji čezoceanski regati, je njegovi ekipi uspelo jadrnico popraviti in pripraviti za regato Vendée Globe in sedaj je le še od njega odvisno ali se mu letos končno želja uresniči in postane prvi nefrancoski zmagovalec dirke Vendée Globe.

VENDEE GLOBE 2012 - GROUPE BEL - SKIPPER : KITO DE PAVANT (FRA) PHOTO : VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME

vendee-globe3

vendee-globe4