Vsako leto se vse več ljudi odloča za dopust na jadrnici. V kolikor se prvič odločate za tak dopust, je potrebno vedeti kakšna oblačila imeti s seboj in kako se obnašati na plovilu. Za prvo jadranje ne potrebujete profesionalnih jadralnih oblačil. S seboj lahko vzamete udobna športna oblačila in obutev, ki pa naj bo nepremočljiva, obutev pa spredaj zaprta. V poletnih mesecih so kratke hlače in majice s kratkimi rokavi dovolj. Vseeno pa je potrebno imeti s seboj tudi nepremočljiva in zaprta oblačila v primeru dežja ali vetra. V kolikor se odločate za bolj ekstremno jadranje, je potreben nakup ali izposoja profesionalne jadralske opreme, s katero boste ostali suhi, saj so v tem primeru razmere na plovilu drugačne. Prihaja do pršenja vode preko premca in kaj hitro se jadrnica nagne tako, da z nogami stojite v vodi. Takrat so jadralska jakna, hlače in škornji nepogrešljiv del opreme. Priporočljivo je tudi, da si ženske spnejo dolge lase in ne nosijo preveč nakita, saj se le-to kar hitro lahko kam zatakne ali zaplete med jadranjem. Tudi vse mobilne in tehnične naprave naj bodo pospravljene v notranjosti po predalih, saj ob velikem nagibanju kaj hitro poletijo po jadrnici. Predvsem pa se zunaj lahko zmočijo in jih tako izgubite za vedno. Prav tako so obvezna oprema rešilni jopiči, predvsem za otroke in neplavalce, ki jih je potrebno nositi ves čas plovbe, predvsem, če so vremenski pogoji slabši.prvic1

Kaj moramo vedeti?

Večina ljudi, ki pluje prvič, ne ve kje je premec in kje krma ter ne pozna ostalih izrazov, ki jih kapitan ves čas ponavlja. Ne skrbite, vse to se sicer zdi zastrašujoče in imate občutek, da se nikoli ne boste naučili, a temu ni tako. Teorijo se lahko še pred odhodom na jadrnico naučite na jadralnem tečaju. Vendar pa teorija nikoli ni dovolj. Potrebno je čim več prakse, ki si jo boste z leti pridobivali na jadranju.

Kaj torej potrebujete za vaše prvo jadranje?

  • Obleka mora biti topla in primerna. Poskrbite, da imate kapo za zaščito pred soncem, nepremočljivo jakno in nedrseče ter zaprte čevlje.
  • Uporabite toaletne prostore v marinah preden greste na plovilo.
  • Varnost je pomembna, predvsem rešilni jopič, ki je bistvenega pomena na plovilu in priporočljiv pri bolj ekstremnem jadranju v slabših vremenskih pogojih.
  • Bodite previdni in pazite, da ne stojite na vrveh in jih ne ovijate okoli svojih rok.
  • Roke in prsti naj bodo zaščiteni pri uporabi vitlov in kjer so vrvi.
  • Ne puščajte mobilnih telefonov ali denarnic v žepu, saj se lahko izgubijo v vodi.
  • Sledite navodilom kapitana in postavljajte čim več vprašanj, če kaj ne razumete.
  • Ne mečite predmetov in smeti v morje.
  • Alkohol naj se konzumira v mejah normale.

Zabavajte se!

prvic2