Kadar na morju pride do megle, je to lahko zelo neprijetna situacija, predvsem pa je plovba v megli lahko zelo nevarna. Megla na morju nastane kot posledica srečevanja hladnih in suhih kopenskih ter toplih in vlažnih morskih zračnih mas. Ob rahlem vetru, ki pospešuje mešanje teh zračnih mas, se lahko megla pojavi nepričakovano in hitro. Pojav megle v drugih obdobjih leta je sicer redkejši. Takrat lahko megla nastane v priobalnem pasu v primeru hladnega in nevetrovnega vremena, a se hitro razkroji s porastom dnevnih temperatur. V zgodnjih spomladanskih mesecih se megla lahko pojavi tudi zaradi nižjih temperatur morja v primerjavi s temperaturami ozračja.

Megla na morju lahko vidljivost v trenutku skrči na manj kot kilometer, kar pa lahko predstavlja ogromno težavo za kapitana. Zelo hitro lahko pride do orientacijskih težav. V kolikor se obale ne vidi več, lahko barka kaj hitro skrene z začrtane poti. V tem primeru se je pametno zanesti na navigacijske naprave, kot so GPS, kompas, radar ter navtične karte, in z njihovo pomočjo najti pravo pot do najbližjega pristanišča ali zaliva, kjer lahko počakate, da se megla dvigne in varno nadaljujete plovbo. Navigacijske naprave so zelo pomembne saj v megli brez pomoči kompasa, radarja ali GPS naprave ni mogoče voziti v ravni črti.

Mnogo navtikov misli, da je vidljivost do milje dovolj, da lahko varno plujejo. Vendar pa je treba pomisliti tudi na velike ladje in trajekte, ki imajo mnogo večjo hitrost in v kolikor prihajajo iz megle, včasih kljub uporabi radarja, ne morejo zaznati manjših plovil na njihovi poti. Tako lahko hitro pride do nesreče.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj načinov kako se spopasti z meglo in poskrbeti za varnost plovila in posadke:

  • Najpomembneje je poznati svojo lokacijo in jo označiti na GPS-u
  • Vklopiti navigacijskie luči
  • Upočasniti plovilo, ne samo, da ne bi trčili v druga plovila, potrebno je paziti tudi na smeti in predmete v vodi.
  • Najti najbolj ugodno razgledno točko in uporabiti vse čute – vid, poslušanje, vonj…
  • Uporabiti ustrezne zvočne signale kot so: motor v teku, trobljenje z rogom, ki je obvezna oprema na plovilu, v 2 minutnih intervalih
  • Obvezno obleči rešilne jopiče
  • Če je na plovilu radar, stalno spremljanje radarja

Skratka najpomembneje je videti in biti viden. Upočasniti, gledati in poslušati in šele potem samozavestno zapluti v meglo. Le tako boste varno prispeli na cilj in preprečili morebitno nesrečo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

megla3