60 čevljev dolge jadrnice razreda IMOCA so med najhitrejšimi modernimi tekmovalnimi jadrnicami. Zgrajene so iz kompozitnih materialov zato so dosti lažje od običajnih jadrnic kar pripomore k doseganju večjih hitrosti, hkrati pa so dovolj trdne, da prenesejo tudi najhujše pogoje, ki jadralce lahko doletijo na regatah po odprtem morju. V to kategorijo spadajo tudi jadrnice Open 60, s katerimi se najboljši jadralci sveta vsake 4 leta podajo na dirko okoli sveta Vendee Globe.

maxresdefault

Prva jadrnica Open 60 je bil narejena leta 1986 za drugo regato BOC Challenge, ko so zgradili pet širokih jadrnic, velikosti 18,28 metrov (60 čevljev). Oblikovali so jih prav za težke razmere jadranja, ki jih najdemo v južnem oceanu, predvsem zaradi vetra. Nekaj let kasneje, leta 1998, so jadrnice še izboljšali z računalniškimi sistemi, ki omogočajo jadralcu pridobiti natančnejše vremenske podatke in boljšo komunikacijo s kopnim. Postopoma so izboljšali tudi avtopilote, ki so bistvenega pomena za solo jadranje. Le-ti so postali vedno bolj inteligentni in so tako jadralcu v veliko pomoč.

Tudi trup in jadra so sčasoma izboljšali in tako izpopolnili plovbo v močnih vetrovih. Vidimo lahko tudi, da so pilotske kabine vse bolje zaščitene s pokrovi ali pomičnimi strehami za zaščito jadralcev med manevri. Vse Open 60 jadrnice so izdelale tako, da jih lahko upravlja le en človek.

Od leta 2000 dalje velja pravilo, da morajo biti jadrnice pred regato testirane za primer nesreče. Preveriti morajo zmogljivost plovila, tudi v primeru, da bi se jadrnica prevrnila ali bi prišlo do vdora vode. Brez varnostnih testov, se jadralci ne morejo kvalificirati na štart dirke.

open1

open2

open2

open3

Aerial photo-shoot of the IMOCA Open 60 Alex Thomson Racing Hugo Boss during a training session before the Vendée Globe in the English Channel. The Vendée Globe is a round-the-world single-handed yacht race, sailed non-stop and without assistance.