Prevzem plovila se je končal že v večernih urah in ne preostane vam drugega, kot da ostanete v matični marini ali plovbo do začrtane destinacije opravite v temi. Dobra stran nočne plovbe je, da je prometa na morju dosti manj, kot podnevi, slaba pa, da je vidljivost manjša. Prav tako pa lahko na poti srečate velike in močno razsvetljene ribiške ladje in trajekte, ki so ponoči lahko videti prav strašljivi.nv5

Da boste lažje sprejeli odločitev in se odpravili na pot ponoči, vam bomo v nadaljevanju podali nekaj nasvetov za varno nočno plovbo brez strahu.

 1. Skuhajte si vrček močne kave, toplo se oblecite, poskrbite za varnost, prižgite navigacijske luči (bočne in krmne) na plovilu in se podajte na prvo nočno avanturo v poznanih vodah pri polni luni, da bi si pridobili izkušnje.
 2. Ne pozabite, da so noči najkrajše v juniju in v začetku julija, takrat je najprimernejši čas za nočno plovbo.
 3. Nastavite si tihi alarm na telefonu na vsake pol ure, da vas zbudi, če slučajno zaspite med vožnjo.
 4. V kolikor je na krovu posadka in vozite v etapah, ne nastavljajte alarmov na navigaciji, če ne veste kje se izklopijo, saj boste ob iskanju izklopa zbudili celotno posadko, ki potrebuje nekaj ur spanca, da lahko nadaljuje vožnjo za vami.
 5. Nož in bakla naj bosta pri roki ali v žepu.
 6. Če ste v dvomih, skrajšajte jadra že ob sončnem zahodu in noč bo minila tišje.
 7. Napolnite baterije popoldan in pazite na porabo energije, da vam ne bo potrebno zbuditi celotne posadke z zaganjanjem motorja ponoči.
 8. Ne skrbite, če ne poznate vseh svetlobnih signalov na pamet, dokler poznate tiste glavne (svetilniki, oznake za plitvine…), je to dovolj. Ostale najdete v navtičnih priročnikih ali na internetu.
 9. Med gibanjem po palubi pazite, da se ne zataknete ob vitel in ne ropotate z varnostnim pasom saj boste z žvenketanjem prav tako kot z alarmom hitro zbudili ostalo posadko.
 10. Poskrbite, da zastava na plovilu ne zakriva krmnih luči ob vstopu ali odhodu iz pristanišča.
 11. Predvsem pa premagajte strah pred temo in odplujte novim dogodivščinam naproti.
November 6, 2014. Leg 1 onboard MAPFRE. Less than 24 hours until Cape Town; The last night at sea for MAPFRE in Leg 1.
nv4

 

nv3

nv2

nv1