Volvo Ocean Race je pogosto opisan kot najdaljši in najtežji profesionalni športni dogodek na svetu. Od ekip zahteva profesionalnost, mnogo vzdržljivosti in discipline ter je eden od “Velikih treh” jadralnih dogodkov na svetu (v “Velike tri” se uvrščajo še olimpijske igre in Amertica’s Cup). 

Preprosto povedano, Volvo Ocean Race je obsedenost in mnogi izmed najboljših svetovnih jadralcev mu posvetijo leta, celo desetletja svojega življenja, da bi dosegli to prestižno zmago. 22. oktobra 2017 bo sedem posadk na štartni liniji v španskem mestu Alicante pričelo svojo največjo avanturo. Prav zato si vsak pravi jadralec želi vsaj enkrat v življenju preizkusiti na takšni regati, doživeti to avanturo in biti del tega največjega dogodka. Vendar pa priti v ekipo Volvo Ocean Race ni tako zelo preprosto. Vsak član ekipe mora skozi določena usposabljanja, kjer si nabere dovolj izkušenj in znanj za lahko vstopi v ekipo.  V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najpomembnejših kriterijev, ki vplivajo na izbor članov v ekipo Volvo Ocean Race: 

YACHTMASTER CERTIFIKAT – Vsak član ekipe mora izpolnjevati določena merila, imeti Yachtmaster certifikat, katerega tečaj mora opraviti pred kvalifikacijami. Yachtmaster certifikat je potrdilo o usposobljenosti upravljanja z jadrnico ali motornim čolnom v določenih predpisanih pogojih. Obstajajo trije različni nazivi: Yachtmaster Coastal (v nekaterih državah še vedno imenovan Coastal Skipper), Yachtmaster Offshore in Yachtmaster Ocean, ki potrjujejo zahtevano usposobljenost. Prvotni program usposabljanja in certificiranja je vzpostavlila in ga vzdržuje Royal Yachting Association (RYA) v Združenem kraljestvu, usposabljanje za to shemo pa poteka tudi v številnih drugih državah.  

FIZIČNA PRIPRAVLJENOST – Mnogo jadralcev, ki želijo prisostvovati tej prestižni dirki, ni dovolj fizično pripravljenih in močnih. Potrebno je resno pristopiti k temu, poiskati pomoč in nasvet primerno usposobljenih trenerjev ter spremeniti svoj način življenja.  

SEKUNDARNE SPOSOBNOSTI – Biti dober jadralec ni dovolj. Poleg odličnega znanja jadranja, v ekipi potrebujete tudi druge veščine, kot so znanje iz elektronike, hidravlike, popravila plovil, itd. To so bistvene veščine, ki jih imajo vsi člani posadke na krovu v primeru, da gre kaj narobe ali pride do poškodb plovila sredi oceana. 

PROFESIONALEN ODNOS – Zelo pomemben je odnos do ekipe in celotne dirke. Potreben je odprt um, nasmeh, pripravljenost na težke razmere, odločnost in prepričanje vase. Treba je biti pripravljen na težko delo in premalo počitka, kar pa niti ni enostavno. 

PRIDOBIVANJE IZKUŠENJ – Težko je pridobiti izkušnje na profesionalni jadrnici, kot je Volvo 65, zato je pomembno prejadrati čim več milj v vseh možnih vremenskih razmerah in na čim več različnih plovilih, ki jih imate na voljo.  Priporočljivo je seveda spoznati in po možnosti tudi upravljati jadrnico nad 60 čevlji dolžine. Takšne jadrnice so visoke zmogljivosti, na njih pa je profesionalna oprema s katero morate znati upravljati. 

MREŽENJE – Mreženje je zelo pomembno saj ravno z njim lahko pridobite največ informacij iz prve roke. Govorite z ljudmi, ki so že bili na takšni regati, ki so pluli ravno na Volvo Ocean Race, ki izdelujejo profesionalna plovila za dirke, ki so delali za profesionalne ekipe, bili trenerji… Vsi ti ljudje vam bodo lahko največ svetovali in tako pomagali do realizacije vašega načrta.  

DENAR IN SPONZORSKA SREDSTVA – Denar je sveta vladar! Vse dogajanje temelji na denarju in sponzorji so najpomembnejši del ekipe. Spoznati morate tudi poslovno stran jadralnega športa saj je to velik del dirke. 

PLANIRANJE – Izdelajte si načrt kako boste dosegli vse, kar vpliva na to, da boste na startni liniji. Tako kratkoročni, kot dolgoročni cilji so zelo pomembni. 

ZAČNITE ZDAJ – Časa med eno in naslednjo dirko ni več veliko in ogromno je jadralcev, ki že čakajo, da bodo na naslednji dirki. Izborite si svoj prostor na jadrnici čim prej.  

Predvsem pa verjemite, da to lahko naredite in, da vam bo uspelo. Sanje so dovoljene vsem in lahko se tudi uresničijo.