Ko gre za nakup plovila, obstaja veliko dejavnikov, ki vpliva na nakup. Pomembno je, da poiščete plovilo, ki bo ustrezalo vašim potrebam in seveda tudi vašemu proračunu. Seveda pa je zelo pomemben del nakupa tudi natančen pregled plovila preden se odločite za nakup le-tega. Kako pravilno pregledati rabljeno plovilo, ne da bi pri tem porabili veliko časa in denarja, vam bomo razkrili v nadaljevanju. Najpomembnejše je, da se že med pregledom oglasov odločite ali je model plovila, ki ga gledate, primeren za vas in ali je le-ta v primernem stanju in opremljen na ravni, ki opravičuje njegovo ceno. Ter seveda ali imate dovolj denarnih sredstev, da si to plovilo lahko privoščite.

Pomembno je, da naredite realen seznam ključnih prednosti in slabosti preden se odpravite na ogled plovil na vašem ožjem seznamu. Hkrati je pomembno, da veste, da je skoraj nemogoče, da bi našli popolno plovilo, ki bi popolnoma ustrezalo vašim zahtevam. Ko najdete plovilo, ki ustreza vašim širšim zahtevam, si je vredno vzeti nekaj več časa za podrobnejši ogled stanja plovila, da boste vedeli ali je vredno dati ponudbo zanj. Potreben je temeljit pregled plovila in njegove opreme, zato je pomembno vzeti s seboj nekoga, ki se spozna na plovila v kolikor ste sami neizkušeni in, ki bo preveril ali je plovilo v spravnem stanju, ali obstajajo kakšne pomembne osnovne in nevidne težave.

Na spletu, forumih in družabnih omrežjih lahko preverite ali obstajajo kakšne tipične napake na točno določenem modelu plovila, ki ga kupujete. V vsakem primeru pa začnite s preverjanjem stanja palube in trupa, vključno z gelcoatom in barvo. Prav tako preverite ali so kje vidne poškodbe kot je poškodba od udarca ali razpoke na trupu. Na jadrnicah skrbno preverite vrvi in jadra in se pozanimajte kdaj so bila nazadnje menjana – na dirkalnih jadrnicah bi jih bilo načeloma potrebno menjati na vsakih pet let, bolj običajen interval za potovalne jadrnice pa je nekje do 10 let. V podpalubju je potrebno poiskati kakršne koli znake puščanja vode. V nekaterih primerih lahko to povzroči samo manjše kozmetične poškodbe vendar lahko iz njih kaj kmalu nastanejo večje in predvsem zelo drage težave. Pri ocenjevanju stanja notranjega pohištva in blazin bodite pozorni na vsakršno površinsko napako oziroma poškodbo in preverite ali jo je možno odpraviti. Prav tako je pomembno pogledati vso strukturo plovila, ki je vidna, zlasti pregrade, rebra, kalužni del in predel okrog kobilice. Vsi te konstrukcijski členi morajo biti na svojem mestu in brez razpok. buy1

V idealnem primeru je dobro preizkusiti plovilo na vodi, da lahko vidite ali resnično deluje, kot je zapisano v oglasu, vendar to velikokrat ni mogoče saj je plovilo, ki se prodaja, že na suhem ali pa vremenski pogoji niso primerni za preizkušnjo jader. Nujno preverite motor ali deluje, se zažene brez težav, ali morda opazite puščanje goriva ali vode in ali je motorni prostor čist in suh. Če motor ne deluje in bi bila menjava motorja velik delež celotne vrednosti plovila, je potrebno naročiti strokovnjaka, da poda svoje poročilo o znesku popravila.  Ali se izbrano plovilo prodaja po konkurenčnih cenah ali je cena zanj previsoka? Za kupca je cena vedno previsoka in prodajalec vedno proda plovilo pod ceno. V mnogih primerih se lahko dražje plovilo, ki je dobro opremljeno, izkaže za veliko boljšo naložbo kot plovilo z nižjo ceno in minimalnim inventarjem. Seveda, če je vsa dodatna oprema skrbno vzdrževana in v dobrem stanju.

Če ste na koncu ogleda še vedno zainteresirani za plovilo, upoštevajte vse pomanjkljivosti, ki ste jih med pregledom, da boste lahko ugotovili približne skupne stroške plovila in vse opreme, ki jo bo potrebno ali zamenjati ali dodatno kupiti. Bodite previdni pri starejših plovilih, ki so bili kozmetično izboljšani, vendar imajo še vedno veliko prvotne opreme. Posodabljanje le-te se lahko dokaj hitro izkaže za drag nakup. Nasprotno pa je plovila, ki so dobro opremljena in pravilno vzdrževana, težje najti. V kolikor se prodajajo po pošteni ceni, se dokaj hitro prodajajo, pogosto za znesek, ki je blizu zahtevani ceni. Priprava ponudbe je zelo pomemben del nakupa. Za vsako ponudbo je potrebno opraviti raziskavo, ovrednotenje, dobiti dokazilo o lastništvu plovila in odobritev financiranja, če je potrebno. Prav tako boste potrebovali dokazila o plačilu DDV, če je prodajalec pravna oseba. Če kupujete preko posrednika, le-ta uredi vse potrebno s pravnega vidika prodaje v imenu prodajalca in kupca plovila.