Velikokrat med plovbo lahko pride do nesreče, kot je padec člana posadke v morje (MOB). V kolikor se to zgodi v mirni vodi, je postopek reševanja precej enostaven. Upočasnimo plovilo in začnemo obračati plovilo v smeri proti ponesrečencu ter mu vržemo rešilni obroč. Ko ga ujame, ga počasi potegnemo proti plovilu, da se povzpne nazaj na krov.

V kolikor pa se nesreča zgodi med regato ali na razburkanem morju, pa je tako reševanje dosti bolj komplicirano in nevarno, predvsem pa ne nujno uspešno. Velikokrat se, predvsem med regato, zgodi, da ostali člani posadke sploh takoj ne opazijo, da je kdo padel čez krov. Najbolj ogrožen je seveda bowman, ki se nahaja na premcu, kjer je največja možnost, da ga valj odplakne s krova. Zato je pomembno, da pred vsakim manevrom pove, da bo tam in naj ga nekdo spremlja s pogledom. Dobro je, da že v naprej določite enega od članov posadke, da ves čas preverja ali so vsi na krovu in takoj opozori, če nekoga ne vidi več. Med padcem namreč lahko človek kam udari z glavo in izgubi zavest ter tako ni sposoben poklicati na pomoč. Ko se zgodi padec, je najpomembnejše, da ostanete zbrani in hitro začnete z reševanjem.MOB3

Kapitan naj takoj zadolži dva člana posadke, da konstantno spremljata človeka v morju in mu sporočata točno lokacijo. Če ga izgubite, je verjetno, da ga nikoli več ne boste našli. Na GPS-u takoj pritisnite gumb za pomoč pri nesreči (MOB) ter to sporočite tudi regatnemu odboru, če se nesreča zgodi med regato. Spustite jadra in takoj vklopite motor, da lahko usmerjate plovilo. Vrzite reševalni obroč, naj ga poizkuša ujeti. Obrnete krmilo do konca v smer v katero je človek padel v morje, da preprečite morebitne poškodbe z vijakom plovila. Ko plovilo obrnete za 60°, začnete obračati krmilo v nasprotno smer, da plovilo začne spreminjati smer nazaj v nasprotno stran. Ko se plovilo približa 20°, ga postavite v sredino, da pride na prejšnjo linijo. Če izgubite človeka iz vidnega polja, lahko uporabite različne vzorce iskanja, kot so sektorsko iskanje, iskanje po vzorcu SAR ter iskanje v obliki kvadrata, ki se širi.

Človek, ki se znajde v vodi, naj uporabi nekaj tehnik s katerimi bo preprečil poškodbe in ostal varen dokler ne bo reševanje zaključeno. Prvo mora zmanjšali izgubo telesne toplote in moči ter tako povečali oziroma podaljšali možnost preživetja. Ne priporoča se plavanje proti plovilu, če že naj plava hrbtno, ampak mora ostati čim bolj statičen, s prekrižanimi in pokrčenimi nogami, komolci tik ob telesu, eno roko pod jopičem, z drugo pa naj si zavaruje obraz pred valovi in pršenjem vode. Če je v vodi več ljudi, naj ostanejo čim bolj skupaj in se pripnejo med seboj, saj bo zaradi skupine izguba temperature manjša, bližina pa odlično vpliva tudi na moralo, predvsem šibkejših članov posadke.

MOB5 MOB4 MOB2 MOB1