Ladjedelnica Beneteau je na letošnjem navtičnem sejmu v Parizu predstavila vzorec svojega najnovejšega izdelka, regatne jadrnice Figaro 3, ki bo luč sveta dokončno ugledala leta 2019.

Figaro 3 je rezultat sodelovanja med podjetjem Beneteau Group in arhitekti studia Van Peteghem – Lauriot-Prevost, oblikovalci plovila Open 60 IMOCA, ki je zmagalo zadnji dve dirki Vendee Gobe. »Izziv je bil izdelati plovilo, ki je funkcionalno in zanesljivo, kot je bilo plovilo Figaro 2.« je povedal arhitekt Vincent Lauriot-Prévost.

figaro1

Krilca, jambor premaknjen nazaj in visokozmogljiv trup

Prvi prototip že vstopa v prvo fazo gradnje in bo dokončan v začetku poletja 2017. Figaro 3 bo imel ob strani vgrajena inovativna krilca in visokozmogljiv trup pod vodno linijo, brez balastnih tankov. Kobilica bo lažja in ožja, jambor bo pomaknjen malenkost bolj nazaj, kar bo omogočilo večji razpon jader. Arhitekti pa zagotavljajo, da v kolikor pride do poškodbe krilc ob boku, struktura jadrnice ostane nepoškodovana.

Krilca

V nasprotju s krilci na plovilih razreda IMOCA, bodo krilca na Figaro 3 obrnjena na notranjo stran. Tako naj bi krilca zagotavljala še več dinamike, moči in vertikalnega dviga, kot ga zahtevajo standardi IMOCA. Zasnovana so tako, da ustvarjajo čim manj upora in zmanjšujejo manevrski prostor pri večjih hitrostih.

Trup pod gladino

Trup plovila bo sestavljen iz pene, steklenih vlaken in poliesterske smole. Najpomembnejša novost pa je odstranitev balastnih tankov.

Kobilica

Kobilica bo daljša in predvsem ožja, kar bo pripomoglo k ustvarjanju manjšega upora.

figaro3

Jambor in jadro

Kot pri jadrnicah razreda IMOCA, bo jambor postavljen malenkost bolj nazaj, kar omogoča uporabo več jader na enkrat. Tako bo solo jadralcem omogočeno, da bodo istočasno uporabljali glavno jadro, prednje jadro ali genovo in špinaker ali v blažjem vetru manjši genaker.

Neizogibno je bilo, da po petnajstih letih, kar je na tržišču Figaro 2, pride do novosti, do izdelave novega plovila Figaro 3. Inovativna krilca so prihodnost v svetu hitrostnega jadranja. Izdelovalci so prepričani, da bodo močno pridobili na hitrosti plovila s pomočjo posebej izdelanega trupa s krilci in jader iz sodobnejših materialov.

Racing Division Beneteau načrtuje, da bodo izdelali prvo serijo, 50 plovil Figaro 3, že do konca leta 2018.

figaro4

figaro2