S svojo Mini 6,50 jadrnico je podjetje Arkema postavilo nov mejnik v proizvodnji plovil. Prototip z inovativno zasnovo zajema veliko izzivov, predvsem z izgradnjo trupa, ki ga je mogoče reciklirati. Arkema 3 Mini 6,50 je najinovativnejša jadrnica v kategoriji športnih jadrnic, ki omogoča lebdenje nad vodo in s tem doseganje večjih hitrosti. Izdelana je s posebnim postopkom, ki vključuje uporabo Elium® -- prve tekoče termoplastične smole, kar omogoča izdelavo recikliranih kompozitnih delov. Na podlagi izkušenj s trimaranom Multi 50 so Arkema in Team Lalou Multi zasnovali high-tech prototip Mini 6,50.

Prototip vsebuje tudi številne tehnične in arhitekturne inovacije, kot so zaokrožen trup, zložljiva krilca, možnost odstranitve kobilice, dvižno krmilo, itd. Proizvode, ki so jih preizkusili na trimaranu, so uporabili tudi pri izdelavi Mini 6,50. Zlasti metakrilata strukturna lepila in Altuglas® ShieldUp akrilno steklo. Poleg so uporabili tudi novosti, kot so lepila Bostik in smolo Elium® , ki omogoča reciklažo in do sedaj še nikoli ni bila uporabljena v tej vrsti proizvodnje.

Oglej si posnetek na Youtube.

Trup in krma te 6,5 ​​metrske jadrnice sta v celoti izdelana iz recikliranega termoplastičnega kompozita, prežetega z ogljikovimi vlakni. Tekočine akrilne smole so obdelane na enak način kot smole, ki se tradicionalno uporabljajo pri izgradnji plovil z vsemi mehanskimi lastnostmi, vendar pa je mogoče to smolo reciklirati. Prihodnost navtike je torej v recikliranju in uporabi recikliranih materialov. Morda je le še vprašanje časa kdaj boste tudi sami postali lastnik recikliranega plovila in tako pripomogli k večji osveščenosti in odnosu do narave.

Mini2

ARKEMA 3 - Proto Mini 6.50 N°900 - Skipper : Quentin Vlamynck
ARKEMA 3 -- Proto Mini 6.50 N°900 -- Skipper : Quentin Vlamynck

Mini7

Mini3 Mini6 Mini5