Vsi vemo, da je rekreacija zelo pomembna saj tako ostajamo vitalni in zdravi. Mnogi izberejo fitnes, tenis, nogomet in druge športe vendar pa prav posebno mesto zavzema jadranje. Zakaj pa vam bomo dokazali v nadaljevanju.

  1. Večnamenski trening

Jadranje zahteva od jadralca širok spekter fizičnih spretnosti, da lahko pride od točke A do točke B. Zajema primerno ravnovesje gimnastike, še posebej v težkih vremenskih razmerah je ključnega pomena, da jadralec ne pade z jadrnice, sposobnost plezanja z eni strani jadrnice na drugo med obratom ter plavanja za vsak slučaj, če le pade z jadrnice. Vsi pa si želimo plavanje le rekreacijsko seveda.

  1. Mentalna igra

Biti najboljši krmar ne pomeni vedno biti najhitrejši, najmočnejši in najpogumnejši. Velikokrat mora biti krmar tudi najpametnejši. Izbrati pravo linijo vožnje, dobro pozicionirati jadrnico, narediti pravi obrat ali pa samo pravilno izbrati jadra za trenutne pogoje je zelo pomembno, še posebej med regato.

  1. Leta niso pomembna

Veliko ljudi pluje še pri 70-ih letih ali več. Jadranje je res neverjeten šport, ki združuje tako mlade kot stare. Mladi se tako lahko od starejših jadralcev naučijo marsikaj ob poslušanju zgodb o življenjsko ogrožajočih situacijah, ki so jih le-ti doživeli. Prav tako pa je ogromno otrok, ki že zelo zgodaj začnejo z jadranjem. In prav lepo je gledati najmlajše kako uživajo v tako zapletenem športu, kot je jadranje in z njim rastejo.

  1. Avantura

Ne glede na to kje in kam jadrate, bo to avantura. Nikoli ne veste kam vas bo odnesel veter. Raziskovanje neznanih otokov ali odkrivanje rajskih plaž, srečevanje in uživanje s prijatelji sredi morja, ribolov, plavanje na odprtem morju… Vse to in še več lahko doživite med jadranjem.

  1. Čisto in okolju prijazno

Koliko športov za svojo izvedbo potrebuje le naravne elemente kot so voda in veter? Morje, valovi in vi na jadrnici. To je vse, kar potrebujete. jadranje je torej čisto in okolju prijazno.

  1. Timski in individualni šport

Kadarkoli želiš lahko pluješ s posadko in tako s prijatelji preživiš prosti čas. Vendar, ko si zaželiš malo samote, se lahko s svojo barko odpraviš na samostojno potovanje ali uživaš v družbi boljše polovice. Možnosti so neomejene.

  1. Neskončno učenje

Kot jadralec se nikoli ne prenehate učiti. Najprej se naučite osnove: kako zavezati vozle, kako delujejo jadra, kako piha veter in kako jadrnica dejansko deluje. In potem, ko si naberete izkušnje na različnih jadrnicah ali si omislite celo svojo, se začnete učiti o vzdrževanju motorjev, jader, vitlov, vrvi, barvanju… ta seznam je lahko res zelo dolg.

  1. Jadranje je za vsakogar

Ok, če želite lastno jadrnico, morate biti v dobrem finančnem položaju. Če pa želite najeti plovilo, se obrnite na lokalnega agenta in najemite jadrnico za svoj dopust. Jadrnico lahko najamete kjerkoli vam srce poželi. Lahko pa se pridružite posadki na regati ali klubskih jadranjih.

  1. Tehnologija

V vsakem športu se tekmovalci trudijo pridobiti prednost za dodatnega pol odstotka pred konkurenti. Jadranje gre tukaj že v skrajnost. V zadnjih desetih letih smo doživeli pojav foilov. Novejše jadrnice so zdaj mnogo lažje in “letijo” nad vodo le z majhno površino v vodi, ki jih drži na liniji. Poleg tega imajo vsa plovila že GPS naprave in druge pripomočke, ki so na voljo jadralcem. Redko kdo se še kdaj posluži uporabe kompasa in sekstanta.

  1. Način življenja

Jadranje ni le šport, je način življenja! In to lahko potrdi vsak pravi jadralec.