Zahvaljujoč precej izboljšani in zanesljivejši tehnologiji sodobnih pogonskih sistemov, se le redkokdaj zgodi, da bi s plovilom ostali sredi morja. Vendar pa je čoln le na vodi in ne moremo kar poklicati serviserja, da nam pride pomagati, kot to lahko storimo, če pride do težav z avtomobilom. Zato vam bomo v nadaljevanju predstavili 10 pripomočkov, ki jih bi vedno morali imeti na svojem plovilu v primeru, da pride do težav in manjših poškodb.

Vendar pa niso vse mehanske težave povezane vedno le z motorjem, veliko je tudi ostalih stvari, ki se lahko ali zlomijo ali odpadejo. S spodnjimi desetimi pripomočki boste lahko enostavno in hitro popravili manjše poškodbe povila in nato varno odpluli do pristanišča ali nadaljevali svojo pot.

  1. Epoxi smola in univerzalno lepilo

Oboje je skoraj nujno imeti na plovilu saj s smolo in lepilom lahko dokaj hitro popravite vse manjše poškodbe, ki se pojavijo. Pomembno je, da ju lahko uporabite na različnih materialih. Smolo lahko oblikujete v skoraj vsako obliko ali velikost in z njo lahko celo popravite poškodbe pod vodno linijo.

  1. Hlačne nogavice – najlonke

Da, hlačne nogavice. Namenjene so sicer preventivi pred mrazom, a zelo hitro lahko pridejo prav tudi v primeru težav na plovilu. Če potrebujete cedilo pri težavah z umazanim gorivom, lahko služijo kot filter. Lahko pa jih uporabite tudi kot zasilno vrv saj so zelo trpežne.pripomočki2

  1. Beli kis

Morda ne bo preprečil, da bi se potopili in, da bi se pokvarjen motor znova zagnal, a ga lahko uporabite na več načinov, če je potrebno »popraviti« sebe ali drugega člana posadke. Nanesite ga na mesto pika komarja in ublažil bo srbenje. Ublaži tudi mesto ožiga meduze. Prav tako je priročen v primeru zamašitve stranišča, saj deluje kot sredstvo za odmašitev. Prav tako pa ga pozimi lahko uporabite kot sredstvo za odmrzovanje vetrobranskega stekla.

  1. Krompir

Ko omenimo krompir, nismo mislili le na vir hrane, krompir je lahko zelo priročen kot zasilni vtič. V kolikor poči cev za vodo, namestite krompir na mesto kjer je počila in ga zavrtite tako, da ga nataknete na cev. Pretok vode bo tako ustavljen. Če ga razrežete na primerno velike kose, z njim lahko nadomestite kako cev ali ventil.

  1. Univerzalni lepilni trak – duct tape

Velikokrat se je že izkazal za zelo priročnega v nujnih primerih.

  1. Velika vreča za smeti

Zasedejo zelo malo prostora v plovilu, a so zelo priročne za uporabo. V primeru dežja, izrežite luknje za glavo in roke in vrečo uporabite kot pelerino. Prav tako lahko v vrečke za smeti spravite vse stvari, ki jih ne želite zmočiti, kot so mobilni telefon, denar, itd. Plastične vreče se lahko uporabijo kot pripomoček za tesnjenje ali kot zaplata na platnu ali zbiranju in shranjevanju deževnice.

  1. Sveče iz voska

Ne le za razsvetljavo, uporabne so predvsem za podmazovanje. Vse od zataknjenih zadrg, do lepljivih kablov ter tanjših krmilnih ročic se lahko razrahlja in izravnava z voskom dokler jih ne popravite.

  1. Dodatna vrv

Vrv pogosto uporabimo za pritrjevanje stvari, povezovanje zlomljenih kosov, reševanje oseb iz vode in nešteto drugih stvari. Dodatna vrv na plovilu ni nikoli odveč.

  1. Plastenka z vodo

Seveda je najpomembnejša vloga vode, da prepreči dehidracijo. Lahko pa prazno plastenko razrežete in jo uporabite namesto vedra, pokrival za razpoke ali luknje v ceveh.

  1. Škatla z orodjem

Seveda vsi vemo, da je najpomembnejša stvar na plovilu prav škatla z orodjem. Vendar pa kljub temu vse več ljudi zapusti pristanišče brez osnovnega orodja na krovu. Orodje mora vključevati nastavljive vijake in izvijače, klešče in nož, kladivo, škarje, rezervne varovalke, lepilni trak za popravilo električnih kablov itd.